Spider-Man  
Inlay van Spider-Man
 
Genre: Fantasy, Actie
Acteurs: Tobey Maguire
Willem Dafoe
Kirsten Dunst
James Franco
Cliff Robertson
Rosemary Harris
J.K. Simmons
Joe Manganiello
Gerry Becker
Bill Nunn
Jack Betts
Stanley Anderson
Ron Perkins
Michael Papajohn
K.K. Dodds
Speelduur: 121 minuten
Te huur op:    
Jouw waardering: Login om jouw waardering te geven
Gemiddeld:
   
  6,6
Deel deze film: Tweeten  
 
     
 

Als deze Peter Parker (Tobey Maguire) tijdens een schoolexcursie per toeval wordt gebeten door een zeldzame spin verandert zijn leven ingrijpend. Parker beschikt ineens over een tomeloze energie. In de leukste momenten van de film gebruikt hij zijn superkrachten aanvankelijk om indruk te maken op de knappe Mary Jane (Kirsten Dunst), maar al snel lijkt het lot hem te dwingen er veel grootsere daden mee te doen.

Dat een verfilming van de populaire stripheld Spider-Man op voorhand al een enorm bioscoopsucces zou worden, stond al vast. Maar dat de omzetcijfers zo overweldigend hoog zouden zijn, was een complete verrassing!

Het uitgangspunt is doodsimpel. Maar wat regisseur Sam Raimi er uit weet te halen is razend knap. Door zich voornamelijk te concentreren op zijn personages en hun motieven (de held is voor het eerst ondergeschikt aan zijn menselijke versie) wordt Spider-Man een van de weinige stripverfilmingen die ook werkelijk aandoenlijk is en bij wijlen zelfs weet te ontroeren. Dat is uiteraard ook te danken aan twee formidabele jonge acteurs. Niemand had Peter Parker realistischer kunnen neerzetten dan de ietwat sullig kijkende Tobey Maguire, die in kleinere films als The Cider House Rules en The Ice Storm al bewees over een enorm talent te beschikken. Ook Kirsten Dunst als Mary Jane maakt meer van haar personage dan alleen de 'love interest'. Daar tegenover staat een duivelse Willem Dafoe die als The Green Goblin beslist niet onderdoet voor Jack Nicholson's The Joker.

Natuurlijk valt er ook voldoende te beleven op spektakelgebied. Het geslinger langs de wolkenkrabbers bijvoorbeeld ziet er dankzij computeranimaties verbluffend uit. Maar het is regisseur Raimi lang niet alleen te doen om de actie. Zijn rustige vertelstructuur zorgt voor evenwicht en de geslaagde grappen voor een gezonde dosis relativering. Spider-Man is dan ook de eerste superheldenfilm over personages van vlees en bloed. "

 
     
Please wait...
Please wait...
Please wait...