American Sniper   30 jun 2015
Inlay van American Sniper
 
     
     
 
Screenshot van American Sniper   Screenshot van American Sniper   Screenshot van American Sniper
 
     
 
   
Genre: Oorlog, Speelfilm
Acteurs: Bradley Cooper
Sienna Miller
Speelduur: 132 minuten
Te huur op:      
Jouw waardering: Login om jouw waardering te geven
Gemiddeld:
   
  8,8

Voor de best mogelijke kijkervaring kan het zijn dat uw Blu-ray Disc speler een firmware update nodig heeft. Voor meer informatie klik hier.
 
Deel deze film: Tweeten  

Chris Kyle (Bradley Cooper) heeft al op jonge leeftijd leren schieten en als terroristen zijn land op verschillende plekken in het buitenland aanvallen, besluit hij zich aan te melden bij de marine. Hij doorstaat de loodzware opleiding tot Navy Seal om zich daarna te specialiseren tot sluipschutter. Op het moment dat de twee vliegtuigen zich in de Twin Towers boren, beseft Chris dat hij aan de bak moet en hij is blij als hij zijn orders krijgt om in Irak zijn eerste tour of duty te vervullen. Als sniper is het zijn taak de Amerikaanse troepen te beschermen en vanuit zijn relatief veilige positie beslist hij door zijn kijker over leven en dood. Meestal zijn die beslissingen vrij eenvoudig, maar soms staat hij voor een vrijwel onmogelijke keuze waarin hij binnen seconden moet besluiten al dan niet te schieten. Chris is goed is zijn werk, zo goed dat hij al snel een reputatie opbouwt als Amerika's dodelijkste militair. Met zijn doortastende optreden heeft hij al veel Amerikaanse levens gered, maar ook onder zijn collega's vallen slachtoffers aangezien de vijand de dreiging en de demoraliserende werking van het inzetten van snipers ook door heeft gekregen. Een even beruchte sniper zaait dood en verderf onder de Amerikanen en tijdens zijn tweede uitzending is Chris vastberaden zijn evenknie het leven zuur te maken... 

 

Er ontstond een hoop controverse rondom deze door Clint Eastwood geregisseerde film die is gebaseerd op de autobiografie van Chris Kyle. Kyle is binnen het leger een legende, de dodelijkste sluipschutter uit de historie met 160 geregistreerde 'sniper kills', aangevuld met nog veel meer reguliere kills tijdens zijn vier uitzendingen naar Irak. Maar er doken al snel beschuldigingen op over verheerlijking van het oorlogsgeweld en je moet American Sniper gezien hebben om daar zelf een oordeel over te kunnen vellen. Natuurlijk zit er een hoop 'gung ho wij Amerikanen flikken het wel even' in, maar echt verheerlijken kunnen we het niet noemen. Het is een combinatie van The Hurt Locker en Green Zone over een eenvoudig man die niet alleen veel mensenleven heeft genomen, maar er ook heel veel heeft gered. Goed gemaakt en spannend!

 
     
Please wait...
Please wait...
Please wait...